X

Jégárpa, kúszóhártya eltávolítása

Kisebb szemészeti beavatkozások

Hogyan alakul ki a jégárpa?

A szemhéjak tartását, merevítését a porc keménységű lemez, a tarsus biztosítja. A tarsusokban találhatók a szemhéjszélre merőleges lefutású faggyúmirigyek, az un. Meibom-féle mirigyek. Ezeknek a faggyúmirigyeknek a krónikus gyulladását hívjuk jégárpának. A jégárpa keletkezésekor néha kezdeti gyulladásos tünetek, esetleg fájdalom jelentkezik, de legtöbbször gyulladásos tünet nélkül jön létre.

Hogyan történik a jégárpa eltávolítása?

Ilyenkor a szemhéjban kis fájdalmatlan csomó tapintható, mely esetleg spontán is meggyógyulhat, hetek vagy hónapok alatt. A nem múló esetek gyógyítása műtéti. Helyi érzéstelenítést követően a kötőhártya felőli oldalon az árpát speciális eszközzel rögzítjük, majd megnyitjuk és a bennéket „kitakarítjuk”, utána antibiotikum csepegtetése szükséges.

jégárpa

 Hogyan alakul ki a kúszóhályog?

A Pterygium, vagy kúszóhályog a szaruhártyára kúszó kötőhártya kettőzet, mely minden esetben jóindulatú. A legtöbb esetben mindkét szemet érintheti. A kiváltó oka nem pontosan ismert, de a betegség gyakoribb olyan embereknél, akik idejük jelentős részét a szabadban töltik, kitéve magukat a nap és a szél hatásainak. Kockázati tényezőt jelent a napos, poros, homokos, vagy a szeles területeken történő hosszabb idejű tartózkodás, így a mezőgazdaságban dolgozók, halászok és az egyenlítő közelében élők körében gyakrabban fordul elő. Gyermekeknél nagyon ritka.

Tünetek:
A Pterygium fő tünete a szemrés területében  jelentkező, fájdalommentes, érdús, vérbő kötőhártya megvastagodás, mely néha be is gyulladhat, s ilyenkor égő, irritáló  érzés kíséri.

Hogyan gyógyítható a kúszóhályog?

A szem és szemhéjak fizikai vizsgálatával állapítható meg a diagnózis, speciális vizsgálatokra általában nincs szükség. Amíg a pterygium nem okoz tüneteket, illetve nem veszélyezteti a látást azzal, hogy a szaruhártya közepe felé tör, nem feltétlenül szükséges kezelés.  Eltávolítása műtéttel lehetséges. A szélsőséges környezeti hatásoktól való védekezéssel és a szemszárazság kezelésével akadályozhatjuk meg a tünetek kiújulását.

A kismértékű pterygium általában nem okoz panaszt és kezelést sem igényel. A szaruhártyára terjedő állapot is tünetmentesen gyógyul műtét után.  Az eltávolítást követően azonban kiújulásra hajlamos.

A műtét után:
Ha a pterygium műtéti eljárással kerül eltávolításra, a műtétet követően körülbelül 10 napig szemcsepp használata szükséges. A szem az első 15 napban vörös lehet, ami általában egy hónap után fokozatosan eltűnik. Fontos a szem óvása a szennyezett klímaberendezésektől és ajánlatos napszemüveg viselése az UV sugarak ellen.

Hogyan előzhető meg a kúszóhályog?

A szem ultraibolya sugaraktól történő óvása meggátolhatja a kialakulást.

A kúszóhártya eltávolítás ára: 49.000 Ft/szem

Regisztráció / Kapcsolatfelvétel

Jelentkezzen most kezelésünkre, vagy kérdezze munkatársainkat!

Ha regisztrálni szeretne jégárpa, kúszóhártya eltávolításra, vagy többet szeretne megtudni a kezelésről, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, munkatársaink visszahívják Önt, és időpontot egyeztethet, körültekintő és nagyon részletes alkalmassági vizsgálatunkra, vagy választ kaphat kérdéseire!

Kapcsolatfelvétel

 

Tudjon meg többet!

Online Szemteszt

Töltse ki egyperces online tesztünket és tudja meg, Ön alkalmas lehet -e lézeres szemműtétre!

Tesztelje látását!

Alkalmassági vizsgálat

Regisztráljon részletes alkalmassági vizsgálatunkra, megvizsgáljuk szemeit és elmondjuk a lehetőségeit!

Regisztráljon!

Pácienseink történetei

Pácienseink elégedettsége motivál bennünket munkánk során. Olvassa el, nézze meg beszámolóikat!

Pácienseink tapasztalatai

A St.James

Ismerje meg orvosainkat és munkatársainkat, aki azért dolgoznak, hogy Ön jobban lásson!

Ismerjen meg bennünket!
   

Vizsgálatra jelentkezem!

Bezár