Lássa színesen a világot!

Szürkehályog műtét gyorsan, biztonságosan, fájdalommentesen.

Mi is az a szürkehályog?

A szürkehályog a szem belsejében elhelyezkedő szemlencse elszürkülését jelenti. A beteg tünetei sokfélék lehetnek. Leggyakrabban a látóélesség kezd csökkenni, a látás homályossá válhat, míg sokszor csak a látás minősége romlik. A páciensek fényérzékenységet, szellemképes látást, a színek intezitásának csökkenését, vagy csak egyszerűen a szemüveg dioptriájának változását tapasztalják.

Mitől alakulhat ki a szürkehályog?

Leggyakrabban az életkor előrehaladtával alakul ki egy természetes fiziológiás folyamat során. Előbb vagy utóbb minden embert érinteni fog. Kialakulásának további okai lehetnek a szemgolyó egyéb betegségei pl.:gyulladás, vagy gyógyszer mellékhatása, például szteroid tabletta szedése. Szemsérülés után is kifejlődhet, vagy általános betegségek is előidézhetik mint a cukorbetegség.

Milyen kezelési módszerek léteznek a szürkehályog kezelésére?

Az elmúlt időszakban sok próbálkozás volt gyógyszeres, szemcseppes kezelési módok kifejlesztésére, de egyik sem hozta meg a kellő eredményt. Jelenleg a szürkehályog gyógyítása csak műtétileg lehetséges. Viszont a jó hír, hogy a kiújulás nem jöhet szóba, a műtéttel a szürkehályog maradéktalanul
meggyógyítható.

Mikor érdemes operálni a szürkehályogot?

Régen sokkal később javasoltuk egy szürkehályog műtét elvégzését, mint napjainkban. Általában megvártuk míg a szürkehályog jól megérik, a látásélesség nagymértékben csökkent és csak ezután műtöttünk. Napjainkban már kisfokú látásélesség romlás, vagy látásminőség megváltozása esetén is indokolt lehet a műtétet elvégzése. Ennek, a megnövekedett látási igények és a prémium műlencsék megjelenése a legfőbb okai.

Hogyan tudok jelentkezni a műtétre?

A beavatkozást megelőzően szüksége van a páciensnek egy teljeskörű, alapos szemészeti vizsgálatra, amit klinikánkon tudunk elvégezni. Az alkalmassági vizsgálatra weboldalunkon vagy telefonon tud jelentkezni.

Milyen előkészületek szükségesek a műtétre?

A műtét előtt egy általános orvosi alkalmassági vizsgálaton kell részt venni, ami egy EKG, egy labor és egy belgyógyászati vagy háziorvosi vizsgálatot jelent. A páciens nyugodtan ehet, ihat, sőt kell is, hogy a műtét alatt a vércukor értékek ne ingadozzanak. A rendszeresen szedett gyógyszereit az előírásoknak megfelelően be kell szedje.

Mi történik a műtét alkalmával?

A műtét napján a klinikán kb. 3-4 órát tölt a beteg. A műtőben két szem együttes műtétje esetén kb. 60 percet fog tartózkodni. Klinikánkon a műtő a legszigorúbb sterilitási szabályoknak megfelelően van kialakítva. Ha mindkét szemen van szürkehályog, akkor akár egyszerre is meg tudjuk operálni azokat. Ezt a lehetőséget szeretik a páciensek, mivel így gyorsabban túl vannak a műtéten és a felépülési idő is a felére csökken. A látósélesség akár másnapra kitisztulhat. A műtét gyors és fájdalommentes. A szürkehályog műtét helyi érzéstelenítésben zajlik, szemcsepp alkalmazásával. A beavatkozás során műlencsét ültetünk a páciens szemébe, melynek segítségével akár teljes szemüveg-függetlenséget is biztosíthatunk számára.

Mi történik a műtét után?

A műtét után egy gyors ellenőrzést követően a páciens elhagyhatja a klinikánkat. Aznap enyhe szúró fájdalom, fényérzékenység jelentkezhet, a látás még homályos lehet. A beavatkozást követően 3 kontroll vizsgálaton kell részt venni, melyek időpontjait az orvos határozza meg. Ezen kontrollok alkalmával ellenőrizzük a gyógyulás folyamatát és szükség esetén változtatunk az utókezelésen. Az operációt követően 2 hétig szemcseppeket kell használni. A műtét után a páciens ugyanolyan életet élhet, mint a műtét előtt.