Lézeres látásjavítás vagy lencse műtét 45 év felett

Kinek, melyiket érdemes választania? A korrekció nélküli jó látóélesség igénye napjainkban egyre inkább fokozódik, így a 45 év felettiek körében is. A szemorvosnál egyre gyakrabban hangzik el a kérdés, miként lehetünk részben vagy teljesen szemüvegmentesek, melyek a lehetséges műtéti megoldások.

Ennek a korcsoportnak azonban szembe kell néznie azzal a változással, amit presbyopiának, régi magyar kifejezéssel, öregszeműségnek nevezünk. 40 éves kor felett ugyanis elkezdődik a szem alkalmazkodó képességének korral járó, élettani csökkenése. Ilyenkor az tapasztalható, hogy a szokásos közeli tevékenységet már nem tudjuk a megszokott távolságból végezni, különösen gyengébb megvilágítás esetén. Vagyis ettől kezdve azoknak, akik távolra segédeszköz nélkül jól látnak, egy közeli, úgynevezett olvasó korrekcióra van szükségük, míg a korábban távolra is valamilyen dioptriát viselők (túllátók, rövidlátók, cylinderes eltéréssel élők) közelre egy új, az addigitól eltérő dioptriájú korrekciót kell hogy használjanak a minőségi látás elérése érdekében. Egyszerűsítve: 40 év felett a különböző távolságokra eltérő dioptriás korrekció szükséges ahhoz, hogy élesen lássunk. Ez számos kellemetlenséget okozhat a mindennapokban.

Az, hogy a fenti korcsoportba tartozók látóélességét távolra és lehetőség szerint közelre is javítsuk, vagyis részben vagy teljesen korrekció függetlenek legyenek, többféle műtéti eljárással elérhető az egyéni igényeket is figyelembe véve. Fontos azonban, hogy az érintetteknek ne legyenek irreális elvárásaik, hiszen valamekkora kompromisszum készségre minden beavatkozás esetén szükség van.

LÉZERES LÁTÁSJAVÍTÁS

A lézeres látásjavító eljárásokkal – amelyek a szem elülső felszínén, a szaruhártyában történnek – az addig távolra használt dioptria hagyható el elsősorban. Tehát a műtétet követően a dioptria nélküli jó távoli látóélesség mellett hosszútávon a közeli munkavégzéshez valamilyen korrekcióra lesz szükség 45 év felett. Így azoknál a pácienseknél, akik a mindennapokban elsősorban távolra kell, hogy jól lássanak, és a közeli korrekciót el tudják fogadni, ez az eljárás mindkét szemen elvégezve megfelelő választás lehet.

MONOVISION KORREKCIÓ

Lézerkezeléssel lehetőség nyílik arra is, hogy az egyik, úgynevezett domináns szemet távolra, a másikat, a nem dominánsat pedig közelre korrigáljuk. Ezt másképpen monovision korrekciónak nevezzük. A beavatkozás így távolra és közelre is szemüvegmentességet eredményezhet, viszont ilyenkor kissé romlik a két szemes együtt-látásra, térlátásra való képesség. Ezt nem mindenkinek könnyű megszokni, ezért az ilyen típusú műtét előtt érdemes kontaktlencsével kipróbálni, hogy a tervezett dioptriákkal a páciens hogyan tud boldogulni a mindennapokban.

Azt, hogy a lézeres beavatkozások közül a felszíni (ún. PRK), vagy a lebenyes (ún. LASIK) típusú eljárás jöhet-e szóba az adott esetben, számos szemészeti és általános tényező befolyásolja, hasonlóan, mint a fiatalabb korosztály esetében. Erre egy alkalmassági vizsgálat során derül fény.

SZEMLENCSE MŰTÉT

Amennyiben valaki távolra és közelre is szemüveg-függetlenséget igényel és a két szem együtt-látását is szeretné megtartani, a fentiekből következően, az említett korcsoportban lézeres műtéttel nem tudjuk a kívánt eredményt elérni. Ilyenkor az úgynevezett refraktív célú szemlencse csere jöhet szóba megoldásként az arra alkalmas pácienseknél. Ebben az esetben nem a szem elülső felszínén történik a beavatkozás, hanem a szem belsejében lévő biológiai lencsét távolítjuk el, és a helyére egy műlencsét ültetünk be. Az eljárás technikáját tekintve a szürkehályog műtéttel azonos, mely világszerte a legtöbbet végzett szemészeti műtét. A beavatkozás során beültetett műlencse ilyenkor lehetőség szerint több fókuszú, úgynevezett multifokális. A műlencséknek ez a típusa biztosíthatja ugyanis azt, hogy a beavatkozást követően távolra, közelre és a félközeli, vagy más néven monitor távolságra is jó legyen a látóélesség korrekció nélkül. A jelenségek megszokása, az ún. adaptáció, vagyis agyi alkalmazkodás, általában hamar bekövetkezik, annál hamarabb, minél inkább a szemüveg-függetlenség volt a páciens legfőbb célja. A szemlencse csere életre szóló megoldást jelenthet az arra alkalmasaknál.

A teljesség kedvéért megemlítendő, hogy ennél a típusú beavatkozásnál is lehetőség van a fent említett monovision korrekcióra. Ez azt jelenti, hogy itt nem multifokális műlencsét kap az adott páciens, hanem úgynevezett egyfókuszút, és ennek segítségével a domináns szemet távolra, a másikat pedig közelre állítjuk be jó látóélességűnek. Természetesen itt is kompromisszumként el kell fogadni a két szemes együtt-látás képességének gyengülését.

ÖSSZEFOGLALVA

A fentiekből látható, hogy 45 éves kor felett is számos lehetőség van a látóélesség jelentős javítására. Az elérhető műtéti technikák sokféle igény kielégítésére alkalmasak és az alapos szemészeti kivizsgálás, valamint a személyes konzultáció során egyénre szabott kezelési terv állítható fel. Így a mai kor elvárásainak megfelelve, az életminőséget jelentősen javítani tudjuk az azt igénylő páciensek körében.

Amennyiben Ön is vágyik a szemüvegmentes életre és felkeltettük érdeklődését, jelentkezzen Szemészeti Központunkba alkalmassági vizsgálatra – az oldal alján található elérhetőségeink egyikén – ahol a személyre szabott legideálisabb megoldás kiválasztásában szakorvosaink segítenek!