lézeres szemműtét a saint james szemészeti központban

Mit kell tudni a lézeres látásjavító kezelésekről?

Egyre gyakrabban merül fel annak az igénye, hogy szemüveg és kontaktlencse nélkül is élesen lássunk. Ennek a megoldását a refraktív, vagy hétköznapi nyelven lézeres látásjavító kezeléssel lehet elérni.

Ezt a fajta szemműtétet az 1990-es évek óta végzik és az eljárás forradalmasította a látásjavító műtéteket: biztonságosan és eredményesen lehet azóta a rövid- és távollátást, illetve az astigmiát kezelni. Legelőször csak a PRK vagy felszíni kezelés volt elérhető, ami  után a teljes, azaz 100%-os látásélesség nem rögtön, hanem pár hét múltán alakul ki és a műtétet követően 1-3 nap kellemetlenséggel kell számolni. Ennek az eljárásnak a modernebb változata a No-touch vagy Touch-free, magyarul érintés nélküli PRK. Az utóbbi eljárás előnye, hogy már a műtét első lépését, a külső hámréteg eltávolítását is a lézerkészülék végzi, így rövidebb műtéti idővel és gyorsabb gyógyulási szakasszal
lehet számolni.

A felszíni lézerkezelésnél később jelentek meg a lebenyes eljárások. Ennek az eljárásnak a hivatalos elnevezése Femto-Lasik lézeres
látásjavító kezelés, de találkozhatunk különböző fantázianevekkel is a hazai klinikákon, ahol ezekkel az elnevezésekkel próbálják megkülönböztetni az egyébként tökéletesen azonos Femto-Lasik eljárásokat.
Visszatérve magára a lebenyes kezelésre, az eljárásban az a különbség a korábban említett felszíni kezeléssel szemben, hogy itt a szaruhártyában lévő lebeny kialakításával és annak felhajtásával a mélyebb rétegben történik a lézerkezelés. A műtét után pár órával kitisztul a látás, ezzel az eljárással ezért nagyon gyors eredményt tudunk elérni, ami annyit jelent, hogy a kezelt páciens már a műtét másnapján visszatérhet munkájába és/vagy folytathatja korábbi megszokott életvitelét. A lebeny kialakítása több féle módon történhet: úgynevezett mikrokeratommal és femto secundumos lézerkezeléssel. Az utóbbi eljárás biztonságosabb módszer ezért klinikánkon csak ezt az eljárását végezzük a várhatóan jobb eredmények elérése céljából.

A refraktív műtétek mindig helyi, cseppérzéstelenítésben történnek és teljesen fájdalommentesek. Műtét után pár hétig gyógyszeres cseppeket és pár hónapig UV-szűrős napszemüveget kell használni a szabadban, de ezen felül semmilyen egyéb „kellemetlenséggel” nem kell számolni.

Leginkább 18 és 45 év közötti pácienseknek ajánljuk, mert ekkor még  jó a szem alkalmazkodó képessége, ezért közelre jó a látásélesség. 45 éves kor felett már számolni kell az akkomodációs képesség csökkenésével, azaz a távoli látás nagyon jó minőségű lesz a kezelésnek köszönhetően, de a közeli látás esetében (pl.: olvasáshoz) szükséges lehet olvasószemüveg viselése. Ha mindenképpen szemüvegmentes életet szeretnénk élni, akkor szóba jön a monovision korrekció lehetősége. Ilyenkor csak az egyik (a domináns) szemet operáljuk meg, ezzel fog a páciens élesen látni távolra. A másik (nem domináns) szem rövidlátó marad, ezáltal közelre fog jól látni.

A refraktív lézerkezelést azoknak ajánljuk, akik nem szeretnének vagy nem tudnak szemüveget illetve kontaktlencsét viselni, sportolnak, vagy a munkájuk során nem tudnak látásjavító eszközöket viselni.