Saint James szemészeti klinika téli ajánlatok.jpg

Szemészeti tippek koronavírussal kapcsolatban

Vigyázzanak magukra és egymásra!

Ne nyúljon a szeméhez!

Amellett, hogy nem érinti meg a száját és az orrát, ugyanolyan fontos, hogy ne érintse meg a szemét sem. Ha szemszárazságtól szenved, próbáljon több szünetet tartani az otthoni számítógépes munkában, csökkentve a monitor nézésének idejét, és viseljen szemüveget kontaktlencse helyett.

Pihentesse elméjét és szemét

Tartson távolságot a készülékeitől is! A híroldalak és a közösségi média frissítéseinek ellenőrzése függőséget okozhat egy ilyen helyzetben. Pihentesse elméjét és szemét is! Tegye le a telefont, kapcsolja ki számítógépét és foglalkozzon mással is, próbáljon kikapcsolódni. Olvasson könyvet, pihenjen minél többet, készítsen magának egy csésze teát vagy kávét.

Hogyan viseljen kontaktlencsét?

Ha teheti, otthoni munkához inkább szemüvegét használja, de ha nélkülözhetetlen a kontaktlencse, csak alapos kézmosás után nyúljon a szeméhez! Használjon egynapos, eldobható kontaktlencsét! Ha mégis tisztítani kell, használjon tiszta fertőtlenítő folyadékot, és sose mossa le vízzel kontaktlencséit! Ha csak ritkán visel kontaktlencsét, akkor célszerű a felhelyezés és kivétel előtt műkönny cseppet használni. Kontaktlencse viselet mellett fokozottan ügyeljünk arra, hogy ne érjünk arcunkhoz! Utcán vagy tömegközlekedésen most célszerű lehet napszemüveget is használni.

Online tanulás szemüveges gyerekkel

Az extrém rövidlátókat kivéve semmiképp nem indokolt szemészetileg, hogy a gyerekek közel hajoljanak az olvasnivalóhoz. Tehát sem papír alapú, sem digitális olvasnivaló ne legyen 35-40 cm-nél közelebb. Ha az összpontosítás során, a bevonódás részeként közel hajol a csemete, ne aggódjunk, hogy nem lát jól, hanem figyelmeztessük a helyes távolságra.

Ügyeljen rá, hogy gyermeke tartson megfelelő távolságot játék közben

A rövidlátást (myopia) korrigáló (mínusz dioptriájú) szemüveget a gyerek igénye szerint közeli munkához nyugodtan le lehet venni. Átlagos iskoláskori dioptriaértéknél szemészetileg pihentetőbb, ha közelre szemüveg nélkül dolgozik, de a döntést bízzuk rá a gyerekre.

A távollátást (hypermetropia) korrigáló (általában + dioptriájú)szemüveget közeli munkához mindenképpen érdemes viselni, megakadályozza a szem kifáradását, a figyelemzavart, a fejfájást. A prizmás és cylinderes szemüvegeket állandóan ajánlott viselni.

 

Lézeres szemműtét steril körülmények között

Ha Ön lézeres szemműtétet tervez, fontos információnak számíthat, hogy a kiválasztott magán szemészeti klinika a beavatkozást steril körülmények között végzi vagy sem. Bár evidensnek tűnik, hazánkban nem kötelező a lézeres látásjavító műtéteket steril körülmények között végezni. Az aszeptikus steril műtő meglétét legegyszerűbben úgy tudja ellenőrizni, ha hivatalos igazolást kér annak meglétéről a klinikától.

Milyen kockázatokat rejt, ha nem steril műtőben végzik el a lézeres szemműtétet?

Különböző fertőzések és gyulladások alakulhatnak ki, melyek közül leggyakoribb a kötőhártyagyulladás, szaruhártyagyulladás vagy elülső szivárványhártyagyulladás. A szaruhártyagyulladás heggel gyógyulhat, ami látásromláshoz vezethet, vagyis a műtét után nem lesz 100%-os a látásélesség.