Minden, amit tudni kell a szürkehályogról

Tudjon meg cikkünkből mindent, ami valaha is felmerült önben kérdésként a szürkehályog kialakulásával, tüneteivel, a vele való tévhitekkel, és gyógymódokkal, kezelésének árával és a gyógyulásával kapcsolatban.

A szürkehályog és típusai

A szürkehályog más néven (eredetileg görög nevén) katarakta, cataracta, mely vízesést jelent. Az ókorban úgy tartották, hogy a látásromlást a pupilla területe mögötti folyadékok lefolyása okozza, azonban valójában a szemlencse elhomályosodását jelenti.

Vannak különböző típusai, melyek közül egyesek már az elején jelentős látásromlással járnak. Vannak olyan cataracta típusok, melyek elhelyezkedésük végett még előrehaladott állapotban sem járnak nagyobb látásromlással.

Elhelyezkedése alapján három kategóriába csoportosíthatjuk:

 • Kérgihomály (Corticalis)
 • Tok alatti homály (Subcapsularis)
 • Maghomály (Nuclearis)

Kialakulása:

 • Táplálkozás: A tudomány jelenlegi állása szerint nem található közvetlen kapcsolat a táplálkozás és a katarakta kialakulása között.
 • Életmódbeli: Cukorbetegek esetében a szürkehályog előfordulása gyakoribb és kialakulása hamarabb várható. Bizonyos gyógyszerek szintén felgyorsítják kialakulását. 
 • Alkoholfogyasztás: Az alkoholfogyasztás direkt hatása kialakulására jelenleg nem ismert. Azonban nagy mértékű fogyasztása a test általános romlásával együtt gyakorta a látás romlásával is együtt jár.
 • Külső tényezők:  Ionizáló sugárzások, (Pl.: UV-sugárzás) sérülések, akár fiatalon is kialakuláshoz vezethetnek. 
 • Genetika: Szerencsére ritkán, de megesik, hogy újszülötteknél is diagnosztizálható. Ilyen esetben a további szövődmények elkerülése érdekében, akár pár hónapos korban is fontos, hogy megtörténjen az eltávolítása.

Kezelése körüli tévhitek

 • Lelki okok:  A közhiedelemmel ellentétben kialakulásának nincsenek lelki okai.
 • Szemtorna: Sajnos kialakulását nem tudjuk megelőzni szemtornával. A rendszeres szemészeti vagy optikai ellenőrzés azonban segíthet a probléma időben történő észlelésében
 • Népi gyógyítás: A népi gyógyításban gyógynövényekkel, gyógyteákkal próbálják a szürke hályogot megelőzni, visszafordítani. Azonban bármennyire is egészségesek ezek a szervezetünknek visszafordítani, megelőzni nem tudják.
 • CBD-olaj: A tudomány jelenlegi állása szerint a CBD-olaj sem segít kialakulásának késleltetésében, esetleg megakadályozásában.
 • Szemvitaminok: A leggyakoribb szemvitaminoknak az A-vitamint, C-Vitamint és E-vitamint tartják.  Bár a vitaminok szedéséről nem szeretnénk senkit lebeszélni, azonban a szürke hályog megakadályozására sajnos nem alkalmasak ők sem.

Miért nem éri meg várni a műtéttel?

A mai műtéti technikáknak köszönhetően már kezdetleges állapotában is lehetséges operálni, mellyel akár jelentős látásjavulás érhető el. 

A kései műtétek esetén egy túlérett szürke hályog műtéti eltávolítása több nehézséget tartogat, ezáltal a műtét több kockázatot rejt, és a páciensnek több kockázattal járhat. 

Nem is beszélve az évekről/évtizedekről, melyeket a páciens jobb látással is eltölthetett volna.

Tünetek:

A szürkehályog első jelei a következők lehetnek:

 • Homályos/Ködös látás
 • Kontrasztcsökkenés
 • Dioptriaváltozás (akár rövid idejű látásjavulás is)
 • Kettőslátás (ritkábban)

Legáltalánosabb tünete azonban a látás változása, mely egy idő után homályos látással jár együtt. 

– A kezeletlen szürke hályog, bár ritka hazánkban, de akár funkcionális vaksághoz is vezethet.

– A látásromlás pontos okának feltérképezéséhez teljeskörű szemészeti vizsgálatra van szükség.

A szürkehályog gyógyítása:

Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint csak műtéti úton lehet eltávolítani a szürke hályogot, de szerencsére a mai modern műtéti technikáknak köszönhetően egy gyorsan, pontosan és fájdalommentesen kezelhető elváltozásnak számít. Tapasztalt operatőr kezei alatt egy átlagos műtét kb. 10-15 percet vesz igénybe szemenként, mely során az elszürkült szemlencse helyére egy tiszta műlencse kerül beültetésre.

Szürkehályog műtéteink árairól érdeklődhetnek oldalunkon.

A járvány miatt hosszúra duzzadt várólisták, helyett gyors megoldást nyújtva a Saint James Szemészeti Központ 2021. június végéig hetente egy páciensének szürke hályog műtétére teljes költségét visszafizeti. Azaz hetente egy ember INGYEN műtetheti meg a szemét klinikánkon.

Emellett továbbra is érvényes ajánlatunk, ahol műtéti lencsétől függően 40-100.000 Ft-ot elengedünk a műtét árából. 

Nem kell semmi mást tenni hozzá, mint egy egyszerű vizsgálatra jelentkezni klinikánkon.

 

További híreinkért kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!