X

OCT vizsgálat

A modern szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze

Napjainkban a szemészeti vizsgálat elengedhetetlen eszköze az OCT (Optikai Koherencia Tomográf). Az OCT a makula – vagy éleslátás – területéről, kóros elváltozásairól ad pontos információt. Ezen információk birtokában tudja a szemorvos a megfelelő kezelést javasolni, a betegségek lefolyását követni és a kezelés hatékonyságát megítélni. A vizsgálat fájdalmatlan, gyors, a beteg számára nem megterhelő.

Milyen betegség esetén fontos az OCT vizsgálat?

A Saint James Szemészeti Központban a Zeiss cég legújabb fejlesztésű diagnosztikus eszközét, a Cirrus Photo 800 kombinált OCT és szemfenéki kamerát használjuk.

Az időskori makula degeneráció (AMD)

A makula degeneráció az időskori látásromlás egyik leggyakoribb oka, de sajnos egyre inkább érinti a középkorú embereket is. Ebben a betegségben meghatározó szerepe van az OCT vizsgálatnak, mert olyan korai elváltozások kimutatására is képes, amelyek a látásban még nem okoznak észrevehető panaszt. A makula – vagy sárgafolt – a szemfenék kicsiny területe, ez az éleslátás helye, melynek épsége biztosítja, hogy amire ránézünk, azt élesen, pontosan lássuk – például olvasáskor is erre a területre vetül a kép. Előrehaladott esetben a beteg csak egy sötét foltot lát ott, ahova néz, amiatt elveszíti olvasóképességét.

 Kockázati tényezők:

Míg korábban semmilyen orvosi kezelésre nem olt lehetőség, ma már a betegség egyes típusainál van mód a súlyos látáskárosodás megelőzésére. Nagy jelentősége van a korai felismerésnek és az OCT vizsgálatnak, melynek alapján ma már olyan terápiás lehetőségeink vannak, melyekkel a súlyos látásromlás elkerülhető. Mivel a beteg nem mindig veszi észre a kezdeti tüneteket, ezért – főleg 40 éves kor felett és a fenti kockázati tényezők fennállása esetén – nagyon fontos az önvizsgálat és az időben történő szemészeti vizsgálat.

Diabéteszes makulopátia

A cukorbetegség okozta súlyos látásromlást gyakran az éleslátás helyén, a makulában kialakult ideghártya megbetegedés okozza, melyet diabéteszes makulopátiának hívunk. A makulában az ideghártya megvastagodik, vizenyő, vérzések és egyéb kóros elváltozások alakulnak ki a krónikusan megromlott vérellátási viszonyok miatt. A folyamat az olvasóképesség és az éleslátás megromlását okozza. Az időben elvégzett szemvizsgálat – melynek fontos része az OCT vizsgálat – segíti, hogy a célzott kezelés időben elkezdhető legyen.

Zöldhályog ellenőrzés

A zöldhályog olyan krónikus, lassú lefolyású betegség, melynek során a látóidegrostok száma folyamatosan csökken. Az idegrostok pusztulása a látótér beszűkülését és a látás maradandó károsodását okozza. A glaukómás páciensek rendszeres szemorvosi vizsgálatánal célja, hogy segítsük a szem funkcióit megőrizni. Csak az időben elkezdett és megfelelő terápia óvhatja meg a látást. A glaucomás beteg szemorvosi gondozást igényel: a szemnyomás gyógyszeres beállítása, a rendszeres ellenőrzés,  a computeres látótér vizsgálat, a szemfenék vizsgálat mellett a  belgyógyászati kockázati tényezőket is  figyelni kell. A retina idegrost rétegének OCT vizsgálattal történő mérése is segít a betegség követésében.

Regisztráció / Kapcsolatfelvétel

Jelentkezzen most szemészeti vizsgálatainkra, vagy kérdezze munkatársainkat!

Ha regisztrálna OCT vizsgálatunkra, vagy többet szeretne megtudni kezeléseinkről, töltse ki kapcsolatfelvételi űrlapunkat, munkatársaink visszahívják Önt, és időpontot egyeztethet, körültekintő és nagyon részletes szemészeti vizsgálatunkra, vagy választ kaphat kérdéseire!

Kapcsolatfelvétel

 

Tudjon meg többet!

Online Szemteszt

Töltse ki egyperces online tesztünket és tudja meg, Ön alkalmas lehet -e lézeres szemműtétre!

Tesztelje látását!

Alkalmassági vizsgálat

Regisztráljon részletes alkalmassági vizsgálatunkra, megvizsgáljuk szemeit és elmondjuk a lehetőségeit!

Regisztráljon!

Pácienseink történetei

Pácienseink elégedettsége motivál bennünket munkánk során. Olvassa el, nézze meg beszámolóikat!

Pácienseink tapasztalatai

A St.James

Ismerje meg orvosainkat és munkatársainkat, aki azért dolgoznak, hogy Ön jobban lásson!

Ismerjen meg bennünket!
   

Vizsgálatra jelentkezem!

Bezár